Je hebt ze vast al wel eens zien passeren, de mooie witte Apple Pencil in combinatie met een Ipad. Het lijkt (en is ook!) supergezellig om ‘s avonds in de zetel even je iPad erbij te nemen en te werken aan je eigen illustratie. Geen gezeul met verf, penselen en papier, meteen alles digitaal bij de hand.

Er bestaan verschillende programma’s om te tekenen op een iPad, zoals sketchbook en Photoshop sketch, maar de bekendste en veruit populairste app is toch wel Procreate. Deze app die je voor 10,99€ in de app store aankoopt heeft ontelbaar veel mogelijkheden als het op illustreren aankomt. Procreate won trouwens de Apple Design Award. Met reden, want ondertussen stappen steeds meer illustratoren over op het gebruik van deze app.

Wat leer je?
In deze online cursus leer je hoe je met Procreate aan de slag kan gaan.
Illustratrice Hilde Groven leert je stap voor stap hoe je alle tools gebruikt aan de hand van eenvoudige oefeningen.
De meer dan 150 verschillende brushes geven je de mogelijkheid om te schilderen met aquarelverf, brushpennen, gouache, airbrush, houtskool, olieverf, acrylverf,…
Door gebruik te maken van layers (lagen) bouw je stap voor stap aan een eigen ontwerp en pas je dit moeiteloos aan totdat je helemaal tevreden bent.
Ook animatie komt aan bod, zo leer je de basis van animatie waarna je er dieper op ingaat via een meer uitgebreide oefening.

Als bonus leer je in de laatste 2 lessen een eigen patroontegel aanmaken, die je daarna kan invoeren op Spoonflower.com om er je eigen cadeaupapier of stof mee te laten bedrukken.
Ook tekst kan je toevoegen in Procreate, zo kan je zelf een postkaart of flyer ontwerpen zonder daarvoor een extern programma te moeten gebruiken.

Wat heb je nodig?
Voor deze cursus heb je een iPad en een Apple pencil nodig.
De gewone iPad (vanaf 2018), iPad mini, iPad air met een Apple Pencil 1e generatie werken prima en zijn qua werkgemak amper te onderscheiden van een iPad Pro. Echter zullen sommige iPads bepaalde functies niet aankunnen zoals de color history of het inkleuren van 3D objecten.
Bij de iPad Pro kan je een Apple Pencil 2e generatie aanschaffen (de Apple pencil 1e generatie doet overigens ook perfect dienst), deze is net wat gesofisticeerder dan de 1e generatie, je kan hem opladen via een magneet aan de bovenzijde en kan erop tikken om te switchen tussen 2 functies. Het gebruiksgemak is verder helemaal gelijkaardig. Via deze link kan je zien welke iPad compatibel is met welke Apple Pencil: https://support.apple.com/nl-nl/HT211029
Houd bij aanschaf van je iPad ook rekening met je werkgeheugen, hoe groter dit is hoe meer lagen je zal krijgen in je bestanden, als je echt ‘groot’ wil gaan is dat wel een aanrader.
Maar nogmaals, met een eenvoudige iPad met minder werkgeheugen kan je praktisch alle functies van Procreate toepassen en prachtige tekeningen maken!

Hoe lang heb je toegang?
Eenmaal je deze cursus hebt aangekocht krijg je voor altijd toegang
 tot alle lessen. Je kan de cursus volgen op je eigen tempo wanneer jij er tijd voor hebt. Wanneer er updates gebeuren aan Procreate worden de lessen aangepast zodat ze zo accuraat mogelijk blijven. 

Wat als je vragen hebt?
Als je met vragen zit kan je die onder elke videoles stellen, je krijgt zo snel mogelijk antwoord op je vragen. Uiteraard kan je Hilde ook altijd via mail contacteren.

Je kan de eerste les gratis bekijken, hierin krijg je meer uitleg over de inhoud van de cursus en wat je nodig hebt om deze te volgen.

 

Cursusoverzicht

Les 1: Wat moet je allemaal weten voor je van start gaat Gratis 00:10:00
Les 2: gesture controls (gebaren instellen) 00:21:00
Les 3: Interface en actions (werkomgeving) 00:39:00
Les 4: De gallery 00:06:00
Les 5: Leer een canvas aanmaken 00:05:00
Les 6: Het gebruik van lagen 01:16:00
Les 7: Oefening ‘illustreer een landschap’ met lagen (vrijblijvende oefening) 01:46:00
Les 8: Kleurinstellingen 00:20:00
Les 9: Oefening ‘illustreer een zonnetje’ 00:28:00
Les 10: Selecties maken 00:29:00
Les 11: De transform tool 00:11:00
Les 12: Adjustments 00:23:00
Les 13: Drawing guide 00:16:00
Les 14: Oefening ‘Illustreer een bloemenvaasje’ 00:43:00
Les 15: Oefening ‘Illustreer een bloemenkrans met behulp van de drawing guide’ 00:41:00
Les 16: Animatie basis 00:19:00
Les 17: Oefening ‘Animeer je bloemenkrans’ 00:22:00
Les 18: De brush studio 00:41:00
Les 19: Oefening ‘Maak je eigen brush en stempel’ 00:19:00
Les 20: Importeer nieuwe brushes 00:09:00
Vrijblijvende oefening ‘Animeer een onderwaterwereld met visjes’ 01:07:00
Les 21: Oefening ‘Animeer een landschap met vliegertje’ 01:50:00
Les 22: Tekstverwerking (+ nieuwe lettertypes importeren) 00:19:00
Les 23: Oefening: ‘Creëer een eenvoudig patroon’ 00:18:00
Les 24: Oefening ‘Creëer een bloemenpatroon’ 00:53:00

Reviews

5

5
3 beoordelingen
 • 5 Sterren3
 • 4 Sterren0
 • 3 Sterren0
 • 2 Sterren0
 • 1 Sterren0
 1. Beoordeling cursus Online Procreate: Hilde Groven

  5

  Beste Hilde
  Ik vind je online cursus Procreate een heel volledige cursus. Je laat in al je lessen alle opties en mogelijkheden van het programma aan bod komen. Je legt de cursus rustig en duidelijk uit en er is een logische opbouw van de cursus. Hij is boeiend voor mensen die nog niet met Procreate hebben gewerkt en aanvullend voor mensen die er al zelf mee aan de slag zijn geweest.
  Ik ben zeer tevreden met de aankoop van deze cursus en zou hem zeker aan mensen aanraden.
  Bedankt.

  Een punt van verbetering, maar dat is heel persoonlijk. Ik hou niet van de muziek die continue aanwezig is op de achtergrond. Misschien is het mogelijk om een ‘aan en uitknop’ van de muziek te voorzien?
  Groetjes,
  Lonneke

 2. Prachtig en praktisch

  5

  Beste Hilde,

  Deze zomer heb ik de online Procreate cursus van jou aangeschaft en deze dit weekend afgerond.

  Ik wil je ontzettend bedanken voor de duidelijke aanwijzingen. Het volgen van deze cursus heeft me veel nuttige inzichten gegeven in het gebruiken van Procreate. Complimenten ook voor de mooie voorbeelden en de aandacht die je schenkt aan het verfraaien van illustraties, dit geeft een mooi inzicht hoe je met wat extra tijd en aandacht een illustratie naar een hoger niveau kunt tillen.

  Zeer prettig dat ik de cursus echt op mijn eigen tijd heb kunnen volgen, dit maakt dat het nooit een druk gaf op mij dagelijks leven.

  Heel veel dank voor een prachtige praktische cursus. Ik heb deze met veel plezier gevolgd!

  Hartelijke groet,
  Barbara

 3. cursus Procreate

  5

  Veel bijgeleerd in deze cursus. Alles is heel duidelijk en rustig uitgelegd. Ik had al eerder een kleine onlinecursus gevolgd maar was ontmoedigd., dacht, dit is niets voor mij en dat ga ik nooit kunnen. Maar de mooie voorbeelden hier zetten aan tot tekenen en uitproberen.

  Hartelijk bedankt Hilde

  mvg

  Liliane

top
© 2024 Atelier Hilde - Powered by Maatos